Jeg kom til at se, at jeg indtil nu kun har skrevet om usunde ting. Må vist hellere få vist, at jeg altså ikke lever af kage og andre usunde ting ;-)
Da min kæreste er fra Vietnam, spiser vi ofte vietnamesisk mad. Generelt er det vietnamesiske køkken kendetegnet ved mange friske krydderurter, brug af mange grøntsager og selvfølgelig fish sauce (nước mắm) og ris. En af de vigtigste ting i den vietnamesiske madlavning er at finde balancen mellem de forskellige smagsretninger som: sød, salt, sur, krydret og indhold af fedt. Mængden af kød er en del mindre end i det danske køkken og der spises generelt meget mere grønt. Dette betyder også, at vietnamesisk køkken hører til blandt de sundeste i verden.
I Vietnam spiser man en del suppe. En af de mest kendte er Phở, som endda spises til morgenmad :-)
Jeg har smagt forskellige varianter, men jeg kan især godt lide den, der hedder Phở bò kho. Normalt er kødet oksekød, men da jeg ikke spiser det, har jeg kun smagt suppen med svinekød. Den smagte rigtig godt, men ifølge min kæreste, smager den endnu bedre med oksekød.
Hvis du har lyst til at prøve denne dejlige suppe her i den kolde tid, får du her opskriften:
Phở bò kho
(4 personer)
2 gulerødder
2 kartofler
1 sweet potato
1 ½ spsk. olie
1 lille stykke ingefær (ca. 3-4 cm)
1 stk. citrongræs
1 stk. Phở bò kho terning (ses i midten af billede nr. 4 her)
5 skåle med vand
500 g svinekød / kalvekød
150 g risnudler
200 g sojabønner
1 stk. rødløg
1 pk. ngò gai (vietnamesisk persille også kaldet culantro)
2 stk. bladselleri
2 stk. forårsløg
1 fed hvidløg
3 spsk. vineddike
1½ spsk. sukker
peber
Gulerødder, kartofler og sweet potato skrælles og skæres i firkantede stykker på ca. 2x2 cm.
Kødet skæres i stykker på 3x3 cm.
Olien kommes i gryden og varmes op.
Gulerødder og kødet steges ved høj varme og tages op.
Vandet kommes i gryden sammen med Phở bò kho terningen.
Skræl ingefæren og skær den i 2 stykker.
Citrongræs vaskes og skæres i 2 stykker.
Kartofler, sweet potato, gulerødder, ingefær, citrongræs og kødet kommes i og koges under låg ved lav varme i ca. 1½-2 timer (kartoflerne skal være kogt ud).
Nudlerne koges i ca. 5-7 minutter og skylles i koldt vand.
Sojabønner skylles i kogende vand.
Ngò gai vaskes.
Bladselleri og forårsløg skæres i skiver a ca. ½ cm.
Rødløg og hvidløg skæres i tynde skiver.
Vineddike, sukker og peber blandes og løgene marineres heri i ca. 10 min.
Servering:
En portion risnudler fyldes i skålen (svarende til ca. 1/3 af skålen).
Dernæst kommes en portion sojabønner i (svarende til 1/3 af skålen).
Fyld suppe i skålen.
Garneres med grønt som på dette billede:
Garneres med grønt som på dette billede:
Phở bò kho |
De resterende grøntsager anrettes på et fad/tallerken til at supplere op med:
Grøntsager til Phở bò kho |
Velbekomme :-)
0 kommentarer:
Send en kommentar